Icaruski

Soyuz

Twee nieuwe satellieten voor het navigatiesysteem Galileo, een paradepaardje van de EU, gaan donderdag de ruimte in met behulp van Russische Soyuz-draagraketten, afkomstig van  TsSKB-Progress, een Russisch bedrijf dat Oekraïne boycot. Galileo is een omstreden Europese poging om het Amerikaanse GPS-monopolie te doorbreken. Er is al €7 mrd aan uitgegeven en daar komt nog €20 mrd bovenop in de komende twee decennia.

In hun verwoede poging om niet afhankelijk te zijn van het Amerikaanse Global Positioning System hebben de Europeanen zich dus pardoes uitgeleverd aan de Russen. Dat was natuurlijk een Frans idee, zoals alle dure hoogvliegerij in Europa meestal uit Franse hoek komt. Allicht stond tegenover de order van €750 mln voor 15 Soyuz-fregatten nog wat compensatie in de vorm van de helikopterfregatten die Frankrijk nog steeds wil leveren aan Rusland voor €1,2 mrd. Inmiddels heeft een Frans bedrijf ook aangekondigd een pretpark op De Krim te willen bouwen, het door Rusland geannexeerde schiereiland. Scrupules? Moi?

De Russische leverancier van de Soyuz-raketten heeft ze wel en kondigde vorige maand aan dat hij zijn productie helemaal uit Oekraïne terugtrekt, waar als overblijfsel van de Sovjet-tijd nog steeds een deel van de raketcomponenten werd gemaakt. Europa bewaart inmiddels angstvallig het stilzwijgen over de Russische betrokkenheid bij Galileo. Wel heeft Frankrijk besloten om zelf een nieuwe generatie Ariane-raketten te bouwen. Maar daarmee wordt de Soyuz nog lang niet overbodig, want het kan nog wel tot 2019 duren voordat de Ariane 6.1 er is en dan moet Galileo al klaar zijn.

2 gedachten over “Icaruski

  1. Waarop is dit gebasseerd? Wat is de relatie tussen het verbruiken maken van Soyuz-raketten en een het uitleveren van onszelf aan de Ruskies? Het komt heel vaak voor dat verschillende bedrijven en landen wissellen in het gebruiken van een Soyus en Ariane rakketten, afhankelijk van de payload gewicht en afstand die ze moeten reizen. Het Soyus is veel efficiënter en goedkoper als het om lichte payloads gaat, over korten afstanden. En dit zal niet veranderen tot de Ariane 6.1 beschikbaar is voor Europees gebruik.

    Hoewel het klopt dat het kan enkele jaren duren voor de Ariene 6 klaar is voor verbruik, dit betekent niet dat de ESA door moet gaan tot die tijd met de Soyus. In tegenstelling tot wat in de artiekel staat, is het belsuit al genomen om de Ariane te gaan gebruiken in 2015. Volgend Jaar dus.

  2. Met de huidige Arianes kun je ook goed satellieten in een baan om de aarde brengen. En Galileo is helemaal niet omstreden. Voor de rest heeft het artikeltje een naar toon die helemaal niet in FD thuis hoort. Waarom zitten er voor FD EU-haters in Brussel? Is men wel helemaal goed wijs?

Plaats een reactie